WAT KAN IK BETER WEL EN BETER NIET DOEN OP DE MALEDIVEN
Religie, tradities en gewoonten
Wie de Malediven bezoekt zal zich in eerste instantie moeten beseffen dat hij of zij een islamitisch land bezoekt,waar wetten en regels gebaseerd zijn op de islamtische wetgeving (Sharia).
Het feit dat het toerisme de grootste inkomstenbron van het land is, heeft ertoe geleid dat de regels op de resorts wat zijn versoepeld. Zo mag daar bijvoorbeeld door niet-molsims wel alcohol gedronken worden, terwijl dat op de lokale eilanden, ook voor toeristen, niet is toegestaan,
Wie echter op een klein budget reist, zal eerder de lokale eilanden bezoeken en dan doet men er verstandig aan een aantal gewoonten, tradities en regels in acht te nemen.
TIP 10 - Bekijk alle tips!
Lees alle tips én de uitgebreide paklijst, zodat je goed voorbereid richting de Malediven vertrekt.
Praat niet over godsdienst en politiek
Twee onderwerpen die je gewoon altijd en overal onbesproken laat zijn godsdienst en politiek. Je ideeën of meningen over deze topics kunnen je op de Malediven behoorlijk in de problemen brengen.
Een andere religie promoten, is strafbaar op de Malediven. Praten over het christendom, boeddhisme of een andere religie, kan zomaar opgevat worden als missiewerk en tot directe deportatie leiden.
Politiek gezien is de Malediven een zootje! Schandalen wisselen elkaar in hoog tempo af en elke politieke mening die je hebt, zal direct aan een bepaalde politieke partij worden gelinkt.
Wees terughoudend of beter nog: bewaar je visie op politiek of staatsbestuur tot na je vakantie.
Eet NIET met je linkerhand
Moslims gebruiken voor onreine zaken hun linkerhand en voor al het andere, zoals eten, geld overhandigen of handen schudden (heren) de rechterhand.
Wordt je uitgenodigd voor een maaltijd en eet je zonder bestek, gebruik dan alleen je rechterhand.
Vraag WEL om bestek
De locals zelf zullen met hun vingers eten, maar hebben er alle begrip voor wanneer dat voor jou ongebruikelijk is.
Vraag daarom gerust om bestek, dat zal niemand je kwalijk nemen en heeft ook iedereen in huis.
Trek ALTIJD je schoenen uit…
…wanneer je bij mensen wordt uitgenodigd. Ook wanneer je een moskee bezoekt, dien je je schoenen of slippers uit te trekken en je voeten te wassen, voor je de moskee betreedt.
Maak overigens geen grapje door je schoen of slipper naar een Malediviër te gooien. Moslims ervaren dit als een zeer grove belediging!
Houd je shirt AAN
Ook al is het bloedheet, met een ontbloot bovenlichaam over straat lopen, wordt als armoedig en a-sociaal gezien. Op of om het strand is dit voor heren uiteraard geen probleem.
Dames trekken op de lokale eilanden over hun bikini een (lang) T-shirt en zorgen ervoor dat de bovenbenen zijn bedekt.
TIP 9 - Wanneer boeken?
Een voordelige vlucht naar de Malediven boek je
bij voorkeur 3-4 maanden vooruit.
Geen vrouwen aanraken
Een schouderklopje kan al voor heel veel beroering zorgen. Mannen en vrouwen worden op de Malediven geacht afstand van elkaar te houden.
Toeristen die hand in hand lopen, elkaar liefdevol omhelzen of kussen, worden op de lokale eilanden verwerpelijk nagekeken. De locals doen het niet, dus respecteer de cultuur en gebruiken en beperk het knuffelen tot je binnenshuis bent.
Probeer geen Dhivehi te spreken
Spreek twee woorden Dhivehi tegen een Maledivier en ze gaan er vanuit dat je de hele taal vloeiend beheerst. Vooral de wat oudere generatie, zal vervolgens hele verhalen ophangen, zonder zich af te vragen of je het inderdaad allemaal begrijpt.
De jongere generatie zal voornamelijk verrast zijn en je voor de zekerheid vragen: “Ýou speak Dhivehi?
Op blote voeten door het rif?
Geen goed idee, ook al zul je de locals het wel zien doen. De locals hebben door de jaren heen een extra eeltlaag op hun voeten gekweekt, waardoor het scherpe koraal van het rif minder tot geen schade aanricht dan bij jou.
Neem waterschoenen mee en ontwijk het scherpe koraal en de stenen die je vooral aan de stranden van lokale eilanden vindt.
Trek je niets aan van starende locals
Vooral op de lokale eilanden zullen de locals elk bezoeker, arm, rijk, gekleurd of blank aan- en nastaren. Zelfs Malediviërs die van een ander eiland komen, worden nagestaard.
Men houdt niet alleen alles goed in de gaten, maar men houdt elkaar ook goed op de hoogte van wie er komt en gaat en wat ze komen doen.
TIP 7 - Rugzak mee!
Een goede rugzak is op de Malediven drie keer duurder dan in Nederland. Zorg dat je hem vooraf aanschaft
Let niet op de tijd!
Dat doen de locals namelijk ook niet. Er zijn maar weinig zaken die in de Malediven punctueel verlopen.
Uitzonderingen zijn: vliegreizen, ferries die lange afstanden varen en openingstijden van overheidsgebouwen en natuurlijk vijf keer per dag de gebedstijden, die overigens elke dag een paar minuten verschuiven.
Ga ongevraagd op bezoek!
Bellen om aan te kondigen dat je even langs komt, is niet de Malediefse manier om op visite te gaan: je gaat gewoon!
Staat de deur open, wat meestal het geval is, dan roep je ‘Salaam Aleikum“en wanneer je “Wa Aleikum Salaam” als reactie krijgt, kun je doorlopen (niet vergeten: slippers of schoenen uit als je een huis binnen gaat)
Geen doei en daaaag!
In winkels of restaurants kun je na het afrekenen gewoon weglopen. Gedag zeggen is niet gebruikelijk. Sta ook niet vreemd te kijken als je wel ‘Bye bye‘ zegt en geen reactie krijgt. Men is dat gewoon niet gewend.
Locals die bij iemand op visite zijn gebruiken “Daanee, inghey” om aan te geven dat ze weggaan. (uitgesproken als ‘danie inghi’) Vrij vertaald: “Ik ga er vandoor, ok?”
Ga ongevraagd op bezoek!
Bellen om aan te kondigen dat je even langs komt, is niet de Malediefse manier om op visite te gaan: je gaat gewoon!
Staat de deur open, wat meestal het geval is, dan roep je ‘Salaam Aleikum” en wanneer je “Wa Aleikum Salaam” als reactie krijgt, kun je doorlopen (niet vergeten: slippers of schoenen uit als je een huis binnen gaat)
TIP 4 - Geen bijbel mee!
Die mogen de Malediven niet in! Neem als alternatief een goed Nederlandstalig boek mee!
Eten bij de locals
Word je uitgenodigd bij iemand thuis, dan geldt doorgaans dat eerst de gasten eten, meestal samen met volwassen jongens en mannen, daarna eten de kinderen en als laatst de vrouwen.
Net als nog niet zo lang geleden ook in Nederland gebruikelijk was, zorgen de mannen voor brood op tafel en de vrouwen voor het huishouden en de kinderen. Overigens zijn het de vrouwen die op de Malediven het budget beheren!
Plannen doen ze weinig
Het leven op de lokale eilanden is eenvoudig en relaxt. Mensen maken zich zelden ergens druk over en doorgaans heerst de gedachte:”Het komt vanzelf wel”.
Een planning maken, wordt zelden gedaan en als het al wordt gedaan, dan loopt het vrijwel altijd anders. Maar niet getreurd: als de nood aan de man is, helpt iedereen mee!
Verwacht geen JA of NEE
Een direct antwoord geven en zelfs een directe vraag stellen, ligt niet in de aard van de gemiddelde Malediviër.
Vragen zullen ze aan de hand van een heel verhaal introduceren en antwoorden zullen verpakt zijn in een soortgelijk verhaal. Een te kort antwoord geven is volgens veel Malediviërs onbeleefd. Daarnaast zijn Malediviërs geweldige verhalenvertellers, laat ze dus hun ding doen en geniet ervan!
Zaken doen = koffie drinken
Zaken doen met een Maledivier, nodig hem dan uit voor een kop koffie in een restaurant (ook als hij een zij is). Koffie drinken is op de lokale eilanden vaak de enige vorm van vertier buitenshuis.
Keiharde afspraken maken, zal in een zakelijke omgeving plaatsvinden (kantoor of winkel), maar al het voorwerk gebeurd tijdens de koffie.
MEENEMEN VANUIT NEDERLAND
Een aantal producten zijn op de Malediven niet, nauwelijks of tegen absurd hoge prijzen te verkrijgen.
Je doet er verstandig aan deze in Nederland alvast aan te schaffen.
Onderstaande links brengen je naar de productpagina's van Ali Express, Bol.com of Drogisterij.net
TIP 9 - Wanneer boeken?
Een voordelige vlucht naar de Malediven boek je
bij voorkeur 3-4 maanden vooruit.
HOT TOPICS
Meest gestelde vragen en meest besproken onderwerpen over de Malediven