EILANDHOPPEN OP DE MALEDIVEN

Het leven op de lokale eilanden is zeer voordelig

Tot 2009 was het voor toeristen alleen toegestaan de lokale eilanden te bezoeken, indien men in het bezit was van een speciale vergunning.

Tegenwoordig is zo’n vergunning niet meer nodig en kunnen toeristen probleemloos alle eilanden van de Malediven ontdekken. Dit heeft de deur wagenwijd open gezet voor een nieuwe trend die tot 2009 in de Malediven niet bestond: eilandhoppen op de Malediven!

Van de in totaal 1192 eilanden die de Malediven rijk is, worden er 199 bewoond door de locals. Ongeveer 110 eilanden zijn ingericht als luxueus resort en op slechts vier of vijf van deze resorteilanden deelt het eiland met de lokale bevolking. De meeste resorts zijn dus compleet ingericht als luxueus vakantie-eiland.

Vergeet je boek niet!

Houd je van lezen, zorg dan voor voldoende leesvoer voordat je afreist. Er zijn nauwelijks goede (recente) boeken te koop op de Malediven.

Bekijk onze boekentips

TIP 5 – NEEM MEERDERE DEBET KAARTEN MEE

Mocht je een kaart kwijt raken, dan heb je altijd een backup

Zwarte handel in dollars

Toeristen met een beperkt budget blijven het beste ver weg van de dure resorts. Zelfs het meest voordelige resort zal namelijk een enorme aanslag op je budget betekenen.

Wie het met een klein budget wil doen, richt zich op de lokale eilanden waar het niet de excentrieke prijzen zijn waar de nadruk op ligt, maar de gastvrijheid van de lokale bevolking en het super relaxte eilandleven waar je kennis mee zult maken. Het vergt echter wel enige voorbereiding én je moet er rekening mee houden dat niet alles zal gaan zoals je gepland hebt.

 

Wie voordelig wil eilandhoppen, kiest voor een ferry of dhoni (kleine smalle boot). Deze varen in de atolls vaak kleine afstanden tussen de lokale eilanden. Wie echt volgens een schema wil rezen, kan gebruik maken van een speedboot.

Je budget zal daar wel toereikend genoeg voor zijn, want een ritje per speedboot kan behoren kostbaar zijn. Op elk eiland, groot of klein, is er wel iemand die een speedboot verhuurt.

Prijzen hangen af van de afstand en de weersomstandigheden.

Onregelmatige dienstregeling

De meeste budgetoeristen zullen ervoor kiezen om per dhoni of ferry van het ene naar het andere eiland te reizen. Een prachtige ervaring, maar ook een onzekere. Want naast het feit dat veel van dergelijke dhoni’s slechts een of tweemaal per week varen, komt het regelmatig voor dat er niet wordt gevaren. Oorzaken kunnen uiteenlopend zijn.

Een onrendabele route kan bijvoorbeeld tijdelijk of definitief opgeheven zijn of men vaart volgens een andere route. Verder zijn een plotseling tekort aan brandstof, slechts weer of gewoon een kapitein die ziek is, redenen om de dienstregeling aan te passen.

Eilandhoppen rondom Male’

Dit is zeker de meest eenvoudige manier om genoeg te zien en er zeker van te zijn dat je altijd de boot naar je volgende bestemming haalt. Tussen de eilanden rondom Male’ varen namelijk meer ferries en ook nog volgens een betrouwbare dienstregeling.

Van Male’ naar Vilingili eiland

Vilingili was ooit ingericht als resort, maar wordt nu alleen nog maar door de locals bewoond. Veel mensen uit Male’ gaan op vrijdag of zaterdag naar Vilingili om te relaxen en te zwemmen. In Male zelf is alleen het  Artificial Beach een mooi plekje om te zwemmen, maar behoorlijk klein en meer geschikt voor een frisse duik tussendoor dan een dagje erop uit. De ferry van Male’ naar Vilingili vaart van ’s ochtends vroeg tot 01:00 ’s nachts. Overdag om de tien en ’s avonds om de twintig minuten en kost slechts 7 MRF.

Van Male naar Hulumale

Hulemale ligt op ongeveer 25 minuten varen van het hoofdeiland Male’ en is een volledig drooggelegd eiland, te vergelijken met onze Flevopolder. Het initiatief voor de ontwikkeling van Hulemale komt voor uit de overbevolking van het hoofdeiland Male’ en inmiddels wonen veel mensen die werken in Male’ op Hulemale. 

Net als Vilingili is ook Hulemale op vrijdag en zaterdag een geliefd plekje voor de locals van het hoofdeiland. De ferry naar Hulemale vaart van ’s ochtend vroeg tot ’s nachts 01:00 elke 20 minuten en kost 9 MRF.

Van Male naar Maafushi

Dit eiland is in korte tijd uitgegroeid tot hét eiland voor budgettoeristen. Op het eiland vind je talloze kleine guesthouses waar je tussen de 30 en 70 dollar betaalt voor een overnachting. Het eiland is geheel ingericht op het toerisme en voor veel lagere prijzen kun je genieten van allerlei mogelijke activiteiten.

Van een picknick op een zandbank, water skieeen, windsurfen, een barbecue op het strand of een prachtige duik in het rif rondom het eiland: alles is mogelijk op Maafushi. Saillant detail: een van de grootste gevangenissen van de Malediven bevindt zich ook op Maafushi.

TIP 7 - Rugzak mee!

Een goede rugzak is op de Malediven drie keer duurder dan in Nederland. Zorg dat je hem vooraf aanschaft

Hoe plan je het eilandhoppen?

Wie verder wil eilandhoppen dan rondom Male, doet er verstandig aan zijn of haar reis te plannen wanneer men aankomt op de Malediven. Locals helpen je graag de snelste weg naar de eilanden te vinden. Wie liever alles gergeeld heeft voordat men naar de Malediven afreist, zal er rekening mee moeten houden dat ferries niet varen, kamers niet meer voor dezelfde prijs beschikbaar zijn en vooraf gemaakte toezeggingen over geplande activiteiten worden gewijzigd.

Mijn advies zou zijn: boek een vlucht naar de Malediven en een nacht in een hotel op het hoofdeiland Male’. Vind op je eerste dag na aankomst een goedkoop guesthouse en plan van daar uit je reis, eiland voor eiland. Heb je hierbij hulp of advies nodig, neem gerust contact met me op. Ik ken zowel in Male’ als op veel lokale eilanden genoeg mensen die jou verder op weg willen helpen.

WAT IEDEREEN WIL WETEN.....

Een budgetvakantie naar de Malediven, begint met een goede voorbereiding. Naast het vinden van een voordelig vliegticket en goedkope accommodatie, zijn er nog een aantal andere dingen die handig zijn om te weten.

Is het gebruikelijk om fooi te geven?

Loont het de moeite om af te dingen?

Hoe kan ik voordelig eilandhoppen?

Hoe vind ik een goedkope kamer?

Waar vind ik goedkope tickets?

Verzorgde vakantie Malediven

TIP 7 - Rugzak mee!

Een goede rugzak is op de Malediven drie keer duurder dan in Nederland. Zorg dat je hem vooraf aanschaft