MENSENHANDEL OP DE MALEDIVEN

Slechte werkomstandigheden en intollerantie

Van de ruim 450.000 inwoners in de Malediven, bestaat meer dan 35% uit goedkope arbeidskrachten uit India, Sri Lanka en Bangladesh. Indiƫrs werken veelal in het onderwijs of de gezondheidssector, Sri Lankanen kom je vooral tegen in managementfuncties op de resorts en Bengalen vind je vooral als lage-loonwerkers in de constructiesector of in de lokale teashops, de transportsector en winkels.

Vooral de laatste groep heeft het op de Malediven niet makkelijk en worden door hun Malediefse werkgevers uitgebuit.

Hun salaris mag dan wel twee of drie keer hoger zijn dan in hun thuisland, de omstandigheden waarin zij wonen en werken, zijn vaak erbarmelijk.

TIP 8 - Boek last minute

Ook last minute kan je naar de Malediven. Voor de laatste plekken ben je altijd goedkoper uit. Wil je meer zekerheid dan boek je van te voren!

Flink betalen voor werken in het ‘beloofde’ land

Bengalen die willen werken in de Malediven, moeten in hun thuisland een bepaald bedrag betalen aan een agency die bemiddelt. Althans, dat zeggen ze! In de praktijk regelen ze alleen het vervoer van Bangladesh naar de Malediven.

Bij vertrek uit Bangladesh, weten de meeste Bengalen vaak niet eens wat voor werk ze gaan doen of op welk eiland ze terecht zullen komen. Aangekomen in de Malediven worden zij door een agency opgewacht en worden de papieren geregeld. Vanaf daar wordt afgereisd naar de werkplek.

Afgeschilderd als criminelen

Van de naar schatting 90.000 expats is ongeveer de helft illegaal op de Malediven aan het werk. Niet doordat zij hiervoor kiezen, maar doordat ze ontslagen zijn door hun Malediefse werkgever en vervolgens teruggestuurd worden naar het hoofdeiland Male.

Vanaf dat moment is het agency dat de Bengalen naar de Malediven haalde opeens niet meer aanspreekbaar en staat de expat er alleen voor. Geld voor een ticket naar Bangladesh is er niet, omdat de meeste Bengalen het maandelijkse loon naar hun familie in Bangladesh sturen.

Zij zijn dus min of meer genoodzaakt om illegaal werk te zoeken, zodat zij hun ticket naar Bangladesh kunnen kopen en de boete kunnen betalen die de Malediefse immigratiedienst oplegt aan mensen waarvan de werkvergunning is verlopen.

In de Malediefse media worden deze illegale werknemers vaak afgeschilderd als criminelen die zich verstopt hebben voor de autoriteiten. In werkelijkheid zijn het echter de Malediefse werkgevers die hun wettelijke plicht niet nakomen en de Malediefse overheid die zich weinig aantrekt van het lot van de Bengalen.

TIP 12 - DOEN & NIET DOEN

Respecteer de regels, de cultuur en de gewoonten op de Malediven. Lees de Do's & Dot's van de Malediven