BETALEN & PINNEN OP DE MALEDIVEN

Wat je moet je weten over het betaalverkeer op de Malediven

De lokale valuta van de Malediven is de rufiyaa (roefia), afgekort als MRV. Een euro is ongeveer 16 rufiyaa. De biljetten zijn recentelijk vervangen, waardoor van een bepaald bankbiljet verschillende versies in omloop zijn. 

Op de resorts betaal je echter meestal met Credit Card of dollars.

Op de lokale eilanden en ook op het hoofdeiland Male’ is het niet gebruikelijk met dollars te betalen en op wat uitzonderingen na, is worden credit cards op lokale eilanden niet geaccepteerd.

Rondzwaaien met dollars, verraadt direct dat je een toerist bent. Dit kan ervoor zorgen dat je meer betaalt dan eigenlijk zou moeten. Heb je de mogelijkheid, zorg er dan voor dat je gelijk bij aankomst op het vliegveld je euro’s of dollars omwisselt naar rufiyaa.

Nieuwe outfit voor je vakantie?

Je degelijk kleden en er toch sexy uitzien is geen enkel probleem en wordt ook op de Malediven op prijs gesteld. Koop voor je afreist nog snel wat leuks!

Bekijk de nieuwste mode

TIP: REIS MET MEERDERE DEBETKAARTEN

Bewaar je debet kaarten op verschillende plekken
in je bagage of accommodatie. Mocht je een kaart kwijt raken,
dan heb je altijd nog een reserve kaart!

 

Zwarte handel in dollars

Op de Malediven is er al jaren een economische crisis. Doordat veel resorts in handen zijn van buitenlandse bedrijven en er op grote schaal corruptie plaatsvindt, profiteert het land nauwelijks van de miljarden die jaarlijks wordt binnengebracht door de toeristische industrie.

Dollars zijn daardoor enorm populair en Malediviërs wisselen graag je dollars om tegen de lokale Rufiyaa. Wees hier terughoudend in, zeker als je de lokale valuta bij vertrek uit de Malediven weer wilt omwisselen naar dollars.

Wie zijn dollars ‘op straat’ wisselt zal deze bij vertrek niet meer kunnen terug wisselen naar dollars of euro’s. De enige manier om rufiyaa om te wisselen naar dollars is bij het wisselkantoor op het vliegveld.

Dit kan echter alleen, wanneer je kunt aantonen dat je je dollars hebt gewisseld bij datzelfde wisselkantoor. Het beste is dus om gelijk bij aankomst op het vliegveld je dollars (of euro’s) om te wisselen. Bewaar het bonnetje dat wordt afgegeven, want zonder is inwisselen niet mogelijk!

Waar kan ik dollars of euros inwisselen voor Roufiya?

De Malediefse rufiyaa kan niet vooraf worden aangekocht en met uitzondering van de Malediven zelf, nergens ter wereld worden omgewisseld.

Banken en winkels weigeren biljetten die oud, vies of beschadigd zijn. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld minder gangbare -maar nog wel geldige- versies van het dollarbiljet.

Zijn er geldautomaten?

Geldautomaten vind je op het hoofdeilanden Male en de grotere, zoals Addu en Kulhudhuffusi eilanden. Wil je een lokaal eiland bezoeken, zorg er dan voor dat je over voldoende contant geld beschikt in de lokale valuta. \

Storingen komen regelmatig voor en houd er rekening mee dat op vrijdag en zaterdag de automaten niet worden bijgevuld en snel leeg zijn. Deze worden dan pas weer bijgevuld op zondag, de eerste werkdag van de week op de Malediven.

Mag ik uw pincode?

Op de Malediven gaat men vrij makkelijk om met hun pincode. Het is niet ongebruikelijk dat men op de lokale eilanden bij het betalen met pinpas de pincode vertelt aan de persoon die afrekent.

Mensen die op de kleinere eilanden wonen geven vaak hun bankpas aan iemand mee die vervolgens op een groter eiland voor hen geld pint.

Mocht er bij het afrekenen om je pincode worden gevraagd, geef dan aan dat je hem zelf wilt invoeren en negeer eventuele fronsende wenkbrauwen.

TIP 4 - Geen bijbel mee!

Die mogen de Malediven niet in! Neem als alternatief een goed Nederlandstalig boek mee!