HOE WORDT DE MALEDIVEN BESTUURD?
Een democratie met een president
De president van de Malediven is het hoogste overheidsorgaan. Hij benoemt de leden voor zijn kabinet en deze dienen te worden goedgekeurd door het parlement van de Malediven: de Majlis.
De Majlis bestaat uit 85 leden en representeert 20 van de 22 atolls (provincies) van de Malediven en het hoofdeiland Malé. Per atoll worden 2 leden benoemd, voor het hoofdeiland ook twee en de president benoemt 8 leden.
De atolls worden bestuurd door een Atoll Counsel en de eilanden door een Island Counsel.
TIP 4 - Geen bijbel mee!
Die mogen de Malediven niet in! Neem als alternatief een goed Nederlandstalig boek mee!
Rechtspraak in de Malediven
Net als in Nederland zijn het civiel recht en het strafrecht gescheiden. Zaken worden door verschillende rechtbanken behandeld. De hoogste rechtbank is het High Court, of hooggerechtshof. Deze bevindt zich in Malé. Beroepszaken worden door dezelfde rechtbank behandeld. Alle wetten en regels zijn gebaseerd op de islamitische rechtspraak (Sharia).
Op de eilanden vindt men uitsluitend lagere rechtbanken (Lower Courts). Gecompliceerde strafzaken worden doorverwezen naar het High Court. Denk hierbij aan zwaardere misdrijven, zoals moord of drugshandel.
De Malediven heeft geen jurysysteem. Rechters bepalen het vonnis en de strafmaat. Rechters van het High Court worden door de president voor het leven benoemd.
Van dictator naar democratie
In 2008 werden op de Malediven de eerste democratische verkiezingen gehouden. De zittende president die de Malediven ruim 30 jaar onder een dictatorial bewind had geleid, Maumoon Abdul Gayoom, verloor de verkiezingen.
Mohamed Nasheed werd als eerste democratisch gekozen president benoemd, maar was gedwongen om in 2012 af te treden, wegen bedreigingen door de oppositie. Na een korte interim-periode werd hij opgevolgd door de schoonzoon van de voormalige dictator, Abdullah Yameen.
Bij de verkiezingen in 2018 verloor hij van zijn democratische opponent Ibrahim Mohamed Solih. Het politieke decor in de Malediven, is er een met veel demonstraties die regelmatig uit de hand lopen, met name op het hoofdeiland Malé
HOT TOPICS
Meest gestelde vragen en meest besproken onderwerpen over de Malediven
Bikini's & Topless zonnebaden
Argwaan naar andere religies
Beste tijd van het jaar om te gaan
Politieke onrust op de Malediven
Mensenhandel op de Malediven
Zo denken toeristen over de locals
Zo denken de locals over toeristen
Do's & Dont's van de Malediven
Democratie zorgde voor splitsing
Oud-president Gayoom heeft in 30 jaar niet alleen het hand met harde bestuurd, hij heeft de Malediven ook als luxe vakantieparadijs ontwikkeld.
Hij heeft tot op de dag van vandaag nog steeds heel veel steun van veel Malediviërs (met name de oudere generatie).
De eerste vrije verkiezingen zorgde niet alleen voor het aangbreken van een democratisch tijdperk, maar vooral ook voor heel veel verdeeldheid onder de lokale bevolking van de Malediven.
Geen mening
Mensen hadden tot die tijd nauwelijks inspraak in wat er in het land gaande was. Onder de belofte dat dit na de eerste vrije verkiezingen wel het geval zou zijn, ontstond grote verdeeldheid onder de bevolking over zowat alles dat men maar kon bedenken.
Gezinnen vielen door deze verdeeldheid uit elkaar en zakenpartners scheidden wegen. Huizen werd geel, blauw of roze geverfd, overeenkomstig de kleur van de politieke partij waaraan de bewoners hun stem gaven.
VERDER LEZEN...
Politiek & bestuur op de Malediven
De bevolking van de Malediven
RelIgie: een 100% islamitisch land
Welke ziekten en vaccinaties?
Werk, industrie & inkomen
De bijzondere taal van de locals
Internet & telefoonverbinding
De natuur rondom de eilanden
Media en nieuws op de Malediven
TIP 8 - Boek last minute
Ook last minute kan je naar de Malediven. Voor de laatste plekken ben je altijd goedkoper uit. Wil je meer zekerheid dan boek je van te voren!