DE MALEDIVEN IS EEN 100% MOSLIMLAND

Religie op de Malediven

Op de Malediven heeft men slechts met één godsdienst te maken, namelijk de Islam. Voor de lokale bevolking is het aanhangen van een andere religie dan de islam, bij wet verboden.

Toeristen die de resorts bezoeken, zullen weinig merken van de islamitische grondslag van het land. Bezoek je echter de lokale eilanden, dan zijn er een aantal zaken die je zullen opvallen en waar je rekening moet houden.

De eerste bewoners, voornamelijk handelsreizigers uit Sri Lanka en India, streken ongeveer 500 voor Christus neer op de Malediefse archipel. Tot het jaar 1200 was de voornaamste religie in de Malediven het boeddhisme. Vanaf dat moment trok de archipel de interesse van handelaren in het Midden-Oosten die het de Malediven als een belangrijk punt op hun handelsroute zagen.

Onder druk van deze islamitische handelaren, bekeerde de toenmalige koning zich tot de Islam. In de eeuwen erna zijn pogingen van onder meer de Engelsen en de Fransen om het land te bekeren tot het Christendom mislukt.

TIP 9 - Wanneer boeken?

Een voordelige vlucht naar de Malediven boek je
bij voorkeur 3-4 maanden vooruit.

Concessies omwille van het toerisme

Naast de visserij is het toerisme de voornaamste inkomstenbron van de Malediven. Om het voor toeristen aantrekkelijk te maken een dure vakantie te boeken in een van de resorts, gelden er voor deze toeristisch ingerichte eilanden afzonderlijke regels. 

Op de lokale eilanden is alcohol bijvoorbeeld strikt verboden, terwijl  op de resorts het drinken van alcohol geen probleem is.

Ook het dragen van een bikini of – in een enkel resort – topless genieten van de zon, is geen probleem, terwijl dit op de lokale eilanden absoluut niet is toegestaan.

Toerisme op de lokale eilanden

De luxe resorts zijn lange tijd geheel afgescherm geweest van de lokale eilanden. De overheid was van mening dat toeristen een slechte invloed zouden hebben op de levensstijl van de lokale bevolking.

Tot 2010 was het voor toeristen alleen toegestaan de lokale eilanden te bezoeken, indien men in het bezit was van een speciale vergunning.

Het afschaffen van deze wet heeft er in de laatste jaren voor gezorgd dat de toeristische sector zich langzaam uitbreid naar de lokale eilanden. Steeds meer locals nemen initiatieven om hun eiland aantrekkelijk genoeg te maken voor de meer dan 1.5 miljoen toeristen die de Malediven jaarlijks bezoeken.

Let op: sommige eilanden, zoals Maafushi, mogen dan wel overspoeld zijn met toeristen, alcohol is op deze eilanden nog steeds strikt verboden. Ook dienen toeristen zich ervan bewust te zijn dat het dragen van bepaalde kleding, zoals bikini’s of korte rokjes, als aanstootgevend kan worden ervaren.

TIP 8 - Boek last minute

Ook last minute kan je naar de Malediven. Voor de laatste plekken ben je altijd goedkoper uit. Wil je meer zekerheid dan boek je van te voren!

Waar houd je rekening mee?

Vooral dames dienen zich ervan bewust te zijn dat de wijze waarop zij zich kleden aanstoot kan geven.

Korte rokjes, een te laag decolleté of een shirt met korte mouwen draag je bijvoorkeur alleen op de resorts, speciale stranden voor toeristen of wanneer je met een groep een boot hebt gehuurd en naar een afgelegen eiland gaat.

Op de lokale eilanden zullen dergelijke zaken absoluut aanstoot geven. afhankelijk van het eiland zal je aangesproken worden door de locals of de politie en naast de starende blikken, is het niet ondenkbaar dat men handtastelijk wordt.

Winkels dicht tijdens gebed

Islamieten moeten volgens de Koran vijf maal per dag de moskee bezoeken voor het gebed. Tijdens deze momenten zijn winkels, theehuizen, sommige restuarants en overheidsinstanties voor een bepaalde periode gesloten.

Het eerste gebed vindt in de vroege ochtenduren plaats, rond 06:00u. Het tweede en derde gebed volgen elkaar snel op tussen 12:00u en 15:00u waardoor er op veel overheidsinstantie eigenlijk weinig gebeurt.

Wie iets officieels te regelen heeft, doet dit dan ook bij voorkeur voor 12:00u. Het vierde gebed vindt plaats rond 18:00 en het laatste gebed rond 19:30u. Gebedstijden staan niet vast, maar zijn afhankelijk van de stand van de maan. De actuele gebedstijden voor de Malediven, kun je op deze website vinden.

TIP 8 - Boek last minute

Ook last minute kan je naar de Malediven. Voor de laatste plekken ben je altijd goedkoper uit. Wil je meer zekerheid dan boek je van te voren!

Malediviërs zijn tolerant, maar…

Wie een andere godsdienst dan de islam aanhangt, hoeft zich geen zorgen te maken afgewezen of nadelig benaderd te worden. Malediviërs staan niet open voor andere godsdiensten, maar zullen geen poging ondernemen je te bekeren.

Vragen over de Islam worden geduldig beantwoord, echter wees hierbij wel voorzichtig en voorkom dat je in religieuze discussies terechtkomt.

Niet alleen kunnen locals hier zeer heftig op reageren, het kan zelfs worden geinterpreteerd als een poging hen te bekeren, iets dat zonder meer een vervoegd vertrek uit de Malediven betekent.

Handen schudden en lichamelijk contact

Malediviërs onder elkaar zijn zeer terughoudend met lichamelijk contact. Locals die elkaar omhelzen of begroeten met een wangzoen, zul je niet snel tegenkomen.

Elkaar de hand schudden is onder locals geen vereiste, behalve wanneer men zaken doet op overheidsniveau. Als man is het prima om mannelijke locals de hand te schudden.

Het schudden van een vrouwelijke hand is ongebruikelijk en door je hand uit te steken, kun je de dame in kwestie in verlegenheid brengen. De meest voorzichtige benadering is gewoon je hand niet uitsteken en het initiatief bij de ander te laten.

Seksualiteit

De Islam schrijft voor dat seksueel contact  tussen een man en een vrouw alleen plaats mag vinden, na het huwelijk. Nu nemen de Malediviers het met deze regel niet zo nauw, maar als buitenlander dien je er beuwst van te zijn dat seksueel contact, waar ook zoenen onder valt, tussen ongehuwden bij wet verboden is.

Homoseksualiteit is volgens de Islam niet toegestaan. Op de Malediven worden sporadisch gevangenisstraffen uitgedeeld aan mannen en vrouwen van hetzelfde geslacht, maar alleen als zij op heterdaad betrapt worden tijdens seksuele handelingen.

Homosexuele toeristen hebben hier  geen last van. Zolang zij zich ten aanzien van lichamelijk contact terughoudend opstellen, is er geen probleem.

Zolang je jezelf niet al te uitgelaten gedraagt, je kleding afstemt op de omgeving waarin je verblijft en je terughoudend bent in religieuze conversaties, zul je weinig merken van de Islamitische grondslag van het land en haar bewoners.

VERDER LEZEN...

Politiek & bestuur op de Malediven

De bevolking van de Malediven

RelIgie: een 100% islamitisch land

Welke ziekten en vaccinaties?

Werk, industrie & inkomen

De bijzondere taal van de locals

Internet & telefoonverbinding

De natuur rondom de eilanden

Media en nieuws op de Malediven

TIP 10 - Bekijk alle tips!

Lees alle tips én de uitgebreide paklijst, zodat je goed voorbereid richting de Malediven vertrekt.