VAN A NAAR B OP DE MALEDIVEN
Vervoer op de Malediven
De Malediven is een uitgestrekte archipel die bestaat uit 1192 eilanden. De afstand tussen het uiterste noorden en het meest zuidelijke eiland van de Malediven is iets minder dan 600 kilometer.
Van eiland naar eiland vaar je met een ferry, een speedboot, een klein vliegtuigje of, als je verblijft op een van de 118 resorts, in sommige gevallen met een watervliegtuig.
Verwacht bij aankomst op het vliegveld van de Malediven geen rij met taxi’s. Die bestaat namelijk niet. Het vliegveld bevindt zich op een apart eiland en de enige manier om daar vanaf te komen is per speedboot of ferry.
TIP 4 - Geen bijbel mee!
Die mogen de Malediven niet in! Neem als alternatief een goed Nederlandstalig boek mee!
Van het vliegveld naar je resort
Toeristen die geboekt hebben bij een resort worden opgehaald met een speedboot (launch) van het betreffende resort en direct vervoerd naar hun bestemming.
Meestal staat er al een medewerker van het resort in de aankomsthal van het vliegveld op je te wachten. In andere gevallen staat op je reservering vanaf welke pier je speedboot vertrekt.
Tip! Zorg ervoor dat je een telefoonnummer bij de hand hebt van het resort dat je hebt geboekt. Kom je aan in de avonduren, houd er dan rekening mee dat het soms behoorlijk fris kan zijn in de speedboot.
Van het vliegveld naar Malé
Ben je van plan om te gaan eilandhoppen, dan zal je eerste bestemming het hoofdeiland Malé zijn.
Vanaf het vliegveld gaan er van 06:30 tot 23:00 elke tien tot vijftien minuten een ferry naar het hoofdeiland. In de nacht varen er minder ferries en vertrekken ze om de 30 minuten.
De ferry wordt zowel door toeristen als locals gebruikt, dus iedereen zal je de weg kunnen wijzen.
Alle ferries richting Male vertrekken vanaf dezelfde stijger, en die bevindt zich tegenover de domestic terminal en een ritje met deze vaak overvolle kost 1 dollar of 10 Rufiyaa.
Naar de lokale eilanden
Wie de lokale eilanden bezoekt, kan natuurlijk altijd een speedboot huren, maar die zijn behoorlijk prijzig. Verstandiger is om uit te zoeken wanneer de ferry naar een bepaald eiland vertrekt.
Voor eilanden rondom Male vertrekt er dagelijks wel een ferry richting een eiland, maar pas op: die breng je niet dezelfde dag weer terug! Uitzonderingen zijn de eilanden Maafushi en Hulemale. Daar varen wel regelmatig ferries af en aan.
Naa een ander Atoll reizen?
Wil je naar een ander atoll reizen, dan zul je een ferry naar het hoofdeiland van het betreffende atoll moeten pakken en vanaf dat hoofdeiland kleinere ferries naar omliggende eilanden.
Dat is best een trip, die soms lastig te plannen is, maar wie voor avontuur en low budget gaat, is dit de beste en voordeligste manier van reizen.
De veerboot
Veerboten varen vanaf de lokale eilanden naar het hoofdeiland Male’, vaak eens of twee maal per week. Het beheer van die boten is vaak in handen van een lokale ondernemer op het eiland vanwaar de veerboot vertrekt.
Een tocht met de veerboot kost doorgaans tussen de 10 en 20 euro, afhankelijk van de afstand.
Een unieke ervaring
Reizen met zo’n veerboot is een unieke ervaring,maar zeker geen gemakkelijke. De betere boten hebben matjes om op te slapen, maar het komt ook voor dat je gewoon op de houten vloer slaapt.
Wie voorbij de constant kwekkende locals en de penetrante geur van kots kan luisteren en ruiken, zal een ervaring beleven die niet veel toeristen aandurven.
TIP 4 - Geen bijbel mee!
Die mogen de Malediven niet in! Neem als alternatief een goed Nederlandstalig boek mee!
Taxi’s zijn aan een vast tarief gebonden
In Male en ook op de lokale eilanden, kun je gebruik maken van taxi’s. Hiervoor geldt een vast tarief van 20 MRF zonder bagage en 25 MRF met bagage en na 22:00 ’s avonds. Een fooi wordt niet verwacht en is ongebruikelijk Ook moet je niet verbaasd kijken als je zelf de koffers mag inladen en weer uit de kofferbak mag vissen.
Het verkeer op het hoofdeiland Male’ is chaotisch en taxi’s staan regelmatig en stil om te wachten op uitladende lorries of opstoppingen. Geduld is in het verkeer een schone zaak, dat geldt overal, maar zeker in Male’.
Waar in veel Aziatische landen volop wordt gewaarschuwd voor onbetrouwbare taxi chaufferus, zul je hier op de Malediven geen last van hebben. Sowieso is criminaliteit op de Malediven in vergelijking met andere landen, te verwaarlozen. Wat veiligheid betreft is de Malediven absoluut een van de veiligste landen ter wereld.
Scooters
Bijna elke Malediviër heeft er een, van jong tot oud, en ze zijn er helemaal dol op: een scooter! Zo rond een uur of vijf in de namiddag stappen ze met name op de grotere eilanden, zoals Hulemale, Male, Addu City en Kulhudhuffushi massaal op hun scooter om in groepen een ritje over het eiland te maken. Naast een praktische reden is het hebben van een scooter vooral een manier om te erbij te horen.
Sinds 2016 rijden er, net zoals in bijvoorbeeld Bangkok, op het hoofdeiland ook scootertaxi’s te vinden.
Onanks dat de scooter zeker op de eilanden een snellere manier om van A naar B te komen, is het ook een tikkeltje minder veilig. Veel Malediviers op scooters gedragen zich roekeloos en de politie treedt nauwelijks op tegen overtreders. Bij de meeste ongevallen die zich voordoen op de Malediven is wel een scooter betrokken. Bedenk dus goed bij wie je achterop stapt!
TIP 8 - Boek last minute
Ook last minute kan je naar de Malediven. Voor de laatste plekken ben je altijd goedkoper uit. Wil je meer zekerheid dan boek je van te voren!
Bussen & Pick-ups
Alleen op het hoofdeiland Male’en in Addu City (in het zuiden van de Malediven) rijden bussen. Deze zijn veilig, goedkoper en net zo efficient als een taxi. Op de lokale eilanden vind je geen busdiensten, maar wordt regelmatig gebruik gemaakt van pick-ups om groepen mensen van de ene naar de andere plek te vervoeren.
Kom je in een situatie terecht dat je wordt gevraagd achterop de pick-up te stappen, zorg ervoor dat je goed zit en je goed vasthoudt. Laag hangende takken en hobbels in de weg zwiepen regelmatig mensen uit de pick-up met alle nare gevolgen van dien.
Speedboten (Launches)
De snelste en ook meest comfortabele manier van reizen is met de speedboot, in de Malediven launch genoemd.
Wie een resort bezoekt zal ongetwijfeld van de ene in de andere speedboot worden gehesen en een prachtig ritje tegemoet kunnen zien. Wil je zelf een launch huren, dan is dat ook goed mogelijk.
Op elk eiland is wel een iemand die een speedboot heeft die je kunt huren, al doe je er verstandig aan (indien mogelijk) deze vooraf te reserveren.
WAT IEDEREEN WIL WETEN.....
Een budgetvakantie naar de Malediven, begint met een goede voorbereiding. Naast het vinden van een voordelig vliegticket en goedkope accommodatie, zijn er nog een aantal andere dingen die handig zijn om te weten.
Is het gebruikelijk om fooi te geven?
Loont het de moeite om af te dingen?
Hoe kan ik voordelig eilandhoppen?
Hoe vind ik een goedkope kamer?
Waar vind ik goedkope tickets?
Verzorgde vakantie Malediven
Gratis meeliften
Op de lokale eilanden is het gebruikelijk dat wanneer jij een launch huurt, anderen gewoon mee mogen, zonder dat ze delen in de prijs. In de periode dat ik als vrijwilliger voor VSO werkte (en mijn reizen werden bekostigd uit ontwikkelingsgelden) liet ik mensen die mee wilden varen gewoon meebetalen. Dat werd me niet altijd in dank afgenomen. Later, na mijn periode voor VSO, had ik er minder moeite mee en maakte ikzelf ook gebruik van de mogelijkheid om gratis van het ene naar het andere eiland te reizen.
Kom je in een situatie terecht waarin je gebruik zou willen maken van de mogelijkheid om mee te reizen, dan is de juiste aanpak om de kapitein van de launch te benaderen. Hij zal dan overleggen met de persoon die de launch heeft gehuurd. Meestal kost dat je dus niet, maar kom je mensen tegen die – net zoals ik dat deed – bezwaar maken, dan betaal je vaak een klein deel van de huurprijs. Zorg er wel voor dat je voordat de launch vertrekt, weet hoeveel je moet betalen.
TIP 9 - Wanneer boeken?
Een voordelige vlucht naar de Malediven boek je
bij voorkeur 3-4 maanden vooruit.
HOT TOPICS
Meest gestelde vragen en meest besproken onderwerpen over de Malediven
Bikini's & Topless zonnebaden
Argwaan naar andere religies
Beste tijd van het jaar om te gaan
Politieke onrust op de Malediven
Mensenhandel op de Malediven
Zo denken toeristen over de locals
Zo denken de locals over toeristen
Do's & Dont's van de Malediven
TIP 12 - DOEN & NIET DOEN
Respecteer de regels, de cultuur en de gewoonten op de Malediven. Lees de Do's & Dot's van de Malediven