WAT JE MOET WETEN OVER DE MALEDIVEN VOOR JE VERTREKT
600 KILOMETER LANG
De 1200 eilanden die samen de Republiek van de Maldiven vormen, bevinden zich in een strook van ruim 600 kilometer lang. Dat is ongeveer de afstand van Amsterdam naar Parijs.
200 BEWOONDE EILANDEN
Van die 1200 eilanden zijn er iets minder dan 200 bewoond en iets meer dan 106 ingericht als aparte resorts. Locals wonen, op een uitzondering na, niet op eilanden waar een resort is gevestigd.
100% ISLAMITISCH
De Malediven is een 100% moslimland en het enige land ter wereld waar bij wet is bepaald dat elke staatsburger van de Malediven het islamitische geloof aan dient te hangen. Meer over religie op de Malediven lees je hier.
100% BIJGELOVIG
Malediviërs zijn behoorlijk bijgelovig. Ongelukken, plotseling overlijden of verschijnselen die men niet direct kan plaatsen, worden al snel toegeschreven aan tovenarij, getuigt bijvoorbeeld het bericht dat de Malediefse politie een kokosnoot heeft gearresteerd
TIP 7 - Rugzak mee!
Een goede rugzak is op de Malediven drie keer duurder dan in Nederland. Zorg dat je hem vooraf aanschaft
ALCOHOL ALLEEN OP DE RESORTS
Het drinken van alcohol is overal in de Malediven verboden, behalve op de resorts en speciale cruises. Op de resorts gelden andere regels dan op de lokale eilanden. Bezoek je een lokaal eiland, laat dan de wodka, gin of wiskey achter op het resort.
VERSCHILLENDE DIALECTEN
In het noorden van het land bestel je ‘Roshi’, maar gebruik je dezelfde term in het zuiden (Addu) dan verwijs je met hetzelfde woord naar het vrouwelijk geslachtsdeel. Dezelfde betekenis heeft overigens ook het Nederlandse woord ‘Foei!’, Opletten geblazen dus!
HOLLAND WAS ER 50 JAAR DE BAAS
Tussen 1750 en 1800 streken de Hollanders neer op de Malediven, vooral met het oog om onze handelsroutes te beveiligen. De Hollanders bemoeiden echter nauwelijks zich nauwelijks met de lokale bevolking.
MEN SPREEKT ER DHIVEHI
Een verdraaid lastige taal om te leren en misschien is dat ook wel de reden dat men het (bijna) nergens anders ter wereld spreekt. Lees hier meer over de taal van de Malediven
TIP 8 - Boek last minute
Ook last minute kan je naar de Malediven. Voor de laatste plekken ben je altijd goedkoper uit. Wil je meer zekerheid dan boek je van te voren!
HAAIENBETEN ZIJN ZELDZAAM
Op de Malediven kom je verschillende haaiensoorten tegen. Tot 24 april 2018 waren er geen meldingen van haaienbeten. Een visser die werd gebeten door een tijgerhaai hield flinke wonden aan de ontnoeting over.
BUDGETTOERISME IS IETS NIEUWS
Tot 2010 konden toeristen de lokale eilanden alleen met toestemming van de island chief bezoeken. Toestemming die meestal niet werd gegeven. Voordelig eilandhoppen is heel goed te doen!
25% VAN DE INWONERS IS EXPAT
Een kwart van alle inwoners is afkomstig uit Bangladesh, Sri Lanka en India. Het zijn expats die vaak voor meerdere jaren wonen en werken in de Malediven, vaak onder slechte levensomstandigheden. Lees hier meer over mensenhandel op de Malediven
EEN DIRECTE NEE, IS ONBESCHOFT
Op (vooral gevoelige) vragen zal een Malediviër zelden reageren met een directe JA of NEE. Ook hulp of advies vragen aan anderen gaat vaak via een lang verhaal, meestal gevuld met allerlei irrelevante details.
TIP 4 - Geen bijbel mee!
Die mogen de Malediven niet in! Neem als alternatief een goed Nederlandstalig boek mee!
HELPEN / ADVISEREN = DOEN!
Vraagt een Malediviër om hulp, denk dan tweemaal voor je instemt. “Kun je me helpen met het schrijven van een brief’?‘, is voor veel Malediviërs namelijk hetzelfde als: ‘Kun jij deze brief voor me schrijven?‘.
OFFICIEEL RIJDT MEN LINKS
Op de kleine lokale eilanden is links echter ook vaak gewoon rechts. Het is maar net hoe het uitkomt en waar het meeste zand of regenwater ligt. In Malé is het verkeer een chaos en ben je lopend soms sneller op je bestemming dan met een taxi.
GOEDKOOP VIA DUITSLAND
Wie op zoek is naar voordelige vliegtickets naar de Malediven, richt zijn pijlen niet op een vertek vanaf Schiphol, maar bij voorkeur vanaf Dusseldorf of Frankfurt. Lees hier meer over voordelige vliegtickets naar de Malediven.
FOOI GEVEN WEL EN NIET NODIG!
Op de resorts en tijdens excursies wordt een fooi verwacht, punt! Op de lokale eilanden, zit men echter helemaal niet te wachten op een fooi. Lees hier meer over fooi geven op de Malediven
TIP 9 - Wanneer boeken?
Een voordelige vlucht naar de Malediven boek je
bij voorkeur 3-4 maanden vooruit.
RIJST, KIP, TONIJN, KOFFIE & THEE
Op de lokale eilanden hoef je geen gevarieerde maaltijden te verwachten. Rijst, kip en tonijn staan vrijwel dagelijks op het menu. Thee en koffie zijn de populairste dranken op de lokale eilanden.
WAT VAN VER KOMT IS LEKKER
En dus betaal je op de resorts voor vrijwel alles een flinke duit, want vrijwel alles wordt geïmporteerd. Het eten is stukken gevarieerder en chef-koks komen van verre om voor gasten hun culinaire kunstjes te vertonen. Lees hier meer over eten en drinken op de Malediven
SLECHTE MEDISCHE VOORZIENINGEN
Wie ernstig ziek wordt of betrokken raakt bij een ongeval, zorgt ervoor dat hij of of zij zo snel als mogelijk in Sri Lanka, India of Thailand terechtkomt. Medische voorzieningen zijn op de Malediven ver beneden onze westerse maatstaven. Meer over de gezondheidszorg op de Malediven
MALDIVEN OF MALEDIVEN?
De formele naam is Republic of the Maldives, wat vrij vertaald neerkomt op Republiek van de Maldiven. De Nederlandse overheid hanteert daarom de naam Maldiven. Iedereen anders schrijft de naam zoals deze wordt uitgesproken: Malediven. Officieel zijn beide vormen correct.
DE MALEDIVEN GAAT VERDWIJNEN
Volgens voorspellingen zal er rond het jaar 2050 van de Malediven niets meer over zijn. De stijgende zeespiegel zal er volgens experts voor zorgen dat tegen die tijd alle eilanden onder water verdwenen zijn.
TIP 12 – Wereldstekker!
Die heb je absoluut nodig tijdens je vakantie op de Malediven. Koop hem voor je vertrekt!
Kijken doe je met je ogen!
Gevaarlijke dieren, kom je op het land niet tegen. Bij het duiken en snorkelen zijn er een handjevol vissen waar je beter omheen kunt zwemmen, zoals de lion fish, de stingray of de Murray. Voor deze vissen geldt echter dat ze alleen gevaarlijk zijn wanneer je ze aanraakt.
Ze zullen je dus niet zomaar aanvallen (die ene haai-aanval uitgezonderd).
Het koraal op de Malediven wordt ernstig bedreigd!
Door de stijgende zeespiegel, alle zooi die men in zee dumpt en de ruim 2 miljoen toeristen die jaarlijks een duik in het frisse water rondom de eilanden duiken zijn al honderden hectaren koraalrif verwoest.
Wees zuinig op wat leeft en bloeit, ook onderwater en bewonder het pracht en praal van de Malediefse onderwaterwereld zonder je handen te gebruiken.
TIP 10 - Bekijk alle tips!
Lees alle tips én de uitgebreide paklijst, zodat je goed voorbereid richting de Malediven vertrekt.